Verhalen Dichter bij de wereld

Dichter bij de wereld: Samen transities versnellen

 

Als we spreken over transities, bedoelen wij veranderingen die gericht zijn op een betere wereld. Dat vraagt wezenlijk anders denken, handelen en organiseren. Die transities willen wij versnellen. Dat is nogal wat, maar we geloven dat het kan. Want elk jaar weer dragen we ook nu al met ons onderzoek bij aan innovaties in de beroepspraktijk. En elk jaar leiden we duizenden professionals op die in de samenleving de kennis, vaardigheden en handelingsperspectieven inbrengen waarmee ze het verschil kunnen maken.

 

Als wij onze expertise combineren met die van onze partners en de krachten nóg beter bundelen dan moet het lukken deze versnelling te realiseren. Met ‘versnellen’ willen we overigens niet zeggen dat we meer druk gaan leggen op onze studenten en medewerkers. Integendeel: door vraagstukken samen aan te pakken, wordt de druk juist lichter en bereik je meer. En het is nog inspirerend ook.

Onderwijsvernieuwing binnen duurzaamheid moet betekenisvol zijn en niet alleen gericht op kennisoverdracht. Verduurzaming betekent niet enkel dat je iets weet over klimaatverandering; het is echt een manier van doen en denken.

Femke Wassenaar, Green Ambassador van Windesheim

Roelof Jousma: “Ik probeer van jaar tot jaar een stap vooruit te zetten.”

 

Om de transities te versnellen, willen we ‘duurzaam zijn’. Het programmateam Duurzaamheid jaagt dit aan door collega’s en studenten te informeren, adviseren en inspireren. Met het Green Ambassador Programma creëren we bewustwording en bevorderen we de dialoog over duurzaamheid.

 

Green Ambassador Roelof Jousma zet zich in voor een duurzame wereld. Onze docent Global Project & Change Management (GPCM) is actief als lid in de SDG Coalitie voor duurzaam onderwijs met andere HBO instellingen en hij is ontwikkelaar van onderwijs over sustainable business en het SDG Living Lab; een onderwijsprogramma voor docenten. 

 

Benieuwd naar Roelof, zijn drijfveren en passies? En naar wat duurzaamheid voor hem betekent en hoe hij de toekomst ziet?

 

Bekijk de video!

Samenwerking KWF Kankerbestrijding en Windesheim van start

 

Onze ambitie is om Windesheim dichter bij de wereld te brengen door bij te dragen aan innovaties in de beroepspraktijk. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met KWF Kankerbestrijding.

 

In Nederland zijn er zo’n 900.000 mensen die leven met of na kanker en die groep groeit. Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, dan staat je leven op z’n kop. Het heeft een enorme impact op jou en je omgeving. Naast een eventuele medische behandeling heb je vaak ook psychische ondersteuning nodig. Dat geldt niet alleen voor de periode rondom de diagnose. Een groot deel van de mensen heeft 10 jaar na de kankerdiagnose nog last van klachten als gevolg van de ziekte of behandeling. Het lectoraat GGZ & Samenleving doet in samenwerking met KWF onderzoek naar het effect van de inzet van ervaringsdeskundigen. 

 

Esther van Loon is projectleider van het onderzoek en is werkzaam bij het lectoraat GGZ & Samenleving. “Ik vind dat er te weinig persoonsgericht wordt gekeken in de zorg. Juist een ervaringsdeskundige maakt ruimte voor het persoonlijke verhaal, iets wat belangrijk is voor mensen. En dat is niet alleen in ggz, verslavingszorg en sociaal domein van belang, maar juist ook bij zo’n complexe ziekte als kanker.” 

 

Lees hier het volledige artikel.   

EBBE; engineers die zorgen voor een duurzame toekomst

 

Docenten in het hoger beroepsonderwijs staan voor de uitdaging om studenten op te leiden tot professionals die complexe maatschappelijke vraagstukken kunnen aanpakken. Eén van deze vraagstukken is de energietransitie. Om deze transitie te kunnen versnellen hebben we technici nodig die onder andere beschikken over innovatieve technische kennis en vaardigheden en die multidisciplinair kunnen samenwerken vanuit een gezamenlijk belang.

 

Hoe zorg je dat er genoeg van zulke energietransitiebewuste en -bekwame engineers (EBBE) zijn? Met het profiel dat onderzoeksproject EBBE ontwierp. Dit helpt technische opleidingen onderwijsprogramma’s te ontwerpen die engineers klaarstomen voor een extra boost aan een duurzame toekomst.

 

Jeike Wallinga, lector Energietransitie: ‘Innovatie in het onderwijs is belangrijk voor veranderingen in het werkveld. Daarom is het onderzoeksproject EBBE ingebed binnen het domein techniek van Windesheim. 

 

Lees hier het volledige artikel en bekijk de video!

Opleiding Zorg en Technologie (2 jr.) gaat mensen opleiden die technologietransitie in de zorg versnellen

 

Dichter bij de wereld staan betekent ook bijdragen aan het oplossen van tekorten op de arbeidsmarkt. We ontwikkelen en verbeteren opleidingen die professionals klaarstomen om aan de behoeften van de arbeidsmarkt te voldoen. Technologie is volgens Jolanda, Inge en Jasmijn de oplossing voor het groeiende tekort aan medewerkers.

 

Beeldbellen, VR-brillen, slimme sensors, robots: de omvang en betekenis van technologie in de zorg groeit en zal dat blijven doen. Wie kan dat proces op de werkvloer goed begeleiden en collega’s erin meenemen? Een nieuwe Associate degree bij Windesheim gaat mensen opleiden die de rol van transitieversneller kunnen vervullen. Het opleidingstraject Zorg en Technologie is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen o.a. Windesheim, Deltion College en verschillende zorgorganisaties.

 

Lees hier het volledige artikel.